Autori
Co┼č cump─âr─âturi
0 obiecte
Recomand─âri

Istoria gandirii crestine

Istoria gandirii crestine
Click pentru m─ârire
Preţ: 38,00Ron
Stoc: In Stock
Model: Jonathan Hill
Rating Mediu: F─âr─â Rating

 Istoria gandirii crestine. Istoria fascinanta a marilor ganditori crestini si contributia lor la modelarea lumii asa cum o stim

*Jonathan Hill*


Dimensiuni: 15,5 x 23 cm
Nr. pag.: 355


INTRODUCERE

Multi cititori vor fi probabil intrigati de aparitia unei carti cu acest titlu. Ce inseamna mai exact gandirea crestina? Si de ce ar trebui sa fim preocupati de istoria ei? De fapt, am putea spune ca mare parte din doctrina crestina se regaseste in Biblie, in special in Noul Testament, si ca tot ceea ce au facut scriitorii crestini a fost sa le-o explice contemporanilor lor. De ce am studia modurile in care au prezentat ei doctrina crestina in trecut?
De fapt, studiul istoriei gandirii crestine este in aceeasi masura si important si fascinant. Daca esti crestin, atunci cu siguranta ar trebui sa fii interesat de motivul pentru care crestinismul invata ceea ce invata. Este adevarat ca esenta crestinismului se gaseste in Noul Testament, dar modul in care il citim noi astazi este rezultatul a secole de speculatii si elaborare. lar gandirea celor care au reflectat asupra credintei crestine in trecut ramane un tezaur de inspiratie pentru cei care fac acelasi lucru in prezent.

Chiar daca nu esti o persoana religioasa, cunoasterea istoriei gandirii crestine te poate ajuta, ca de altfel oricare alt domeniu important al istoriei. Oameni precum Augustin, Toma d'Aquino si Luther au contribuit chiar la modelarea fondului societatii moderne. Chiar daca multi oameni nu mai cred in ceea ce au facut ei, cei mai multi dintre noi suntem inca mostenitorii Parintilor Bisericii si ai ganditorilor medievali; si, deoarece crestinismul s-a raspandit in toata lumea, din America de Sud pana in Japonia, din Siberia pana in Noua Zeelanda, acest lucru nu este valabil doar pentru europeni si nord-americani. Si mai exista un aspect relevant pe langa importanja inerenta a subiectului - multi scriitori crestini au trait in perioade istorice din cele mai tulburi si agitate, jucand chiar un rol cheie in epoca lor, iar unele lucruri pe care le-au spus merita sa fie auzite, indiferent de credinta pe care o avem.
Aceasta carte se doreste a fi o introducere in istoria gandirii crestine pentru cei complet neinitiati. Am presupus ca cititorii nu cunosc nici personalitatile in cauza, nici subiectele abordate de ele si mi-am propus sa evit orice fel de jargon tehnic neplacut care caracterizeaza acest domeniu, ca pe oricare altul. Exista, de asemenea, si un glosar.
Studierea gandirii crestine - a naturii, dezvoltarii si continutului sau - inseamna studierea teologiei; iar studiul teologiei implica, inevitabil, intr-un fel sau altul, interactiunea cu teologii. Cand cineva este numit "teolog", prin acest lucru se are in vedere una din urmatoarele doua situatii: fie se face referire la o persoana care studiaza teologia, asa cum un istoric studiaza istoria, fie la o persoana care contribuie la dezvoltarea domeniului - care reflecta la semnificatia credintei crestine si asterne pe hartie aceste ganduri mai mult sau mai putin sistematic.

Aceasta carte este, in mare masura, o istorie a teologilor in cel de-al doilea sens: a unor oameni care au facut din istoria gandirii crestine ceea ce este astazi. Ea se focalizeaza asupra vietilor si lucrarilor lor. Desigur, pe de o parte, nu putem intelege cu adevarat ceea ce au sustinut ei daca nu cunoastem contextul in care au facut-o; dar, pe de alta parte, vietile lor au fost adesea tot atat de interesante si de insufletitoare ca si scrierile lor. Scopul meu a fost sa le readuc personalitatile la viata intr-un mod care sa ne ajute sa aratam de ce au spus lucrurile pe care le-au spus si de ce trebuie sa ne mai aducem aminte de ei astazi.
Pentru a realiza acest lucru, am privit la problemele cu care s-au confruntat marii teologi in trecut, precum si la modul in care le-au solutionat. Bineinteles, multe dintre problemele cu care s-au confruntat au fost prezentate de alti teologi si, de aceea, am incercat sa dau un sens naratiunii si progresiei si sa arat ca multi teologi abordeaza probleme sau dezvolta idei care au fost formulate pentru prima data de catre predecesorii lor.
Constrangerile legate de spatiu si nevoia de claritate m-au facut sa ma focalizez doar asupra celor mai importante sau relevante aspecte ale gandirii umane, evitand incercarea de a face o prezentare comprehensiva a tot ceea ce au spus ei.
Scopul meu pe parcursul cartii a fost unul dublu. In primul rand, acela de a-i determina pe cititori sa inteleaga personajele cartii si sa le simpatizeze - chiar si atunci cand sunt intr-un dezacord vehement cu ceea ce spun ele. Daca putem spera ca intelegem corect spusele si motivatiile cuiva, atunci nu dam dovada de o prea mare impolitete daca alegem sa nu fim de acord cu persoana respectiva.
In al doilea rand, l-am incurajat pe cititor sa treaca dincolo de pretentiile marilor teologi. Pe parcursul cartii, voi face o critica constructiva a teologilor pusi in discutie, pe de o parte, pentru a le explica gandirea in detaliu si, pe de alta parte, pentru a creea o trambulina spre o perspectiva de ansamblu asupra problematicei vizate.

Aceste elemente sunt menite sa-i ajute pe cititori sa reflecte pe marginea chestiunilor respective; de aceea, am cautat sa le prezint intr-un fel cat mai echilibrat si obiectiv.
Principala linie narativa a cartii se ocupa de teologi - de vietile si gandirea lor - precum si de principalele miscari din sanul gandirii crestine, aproximativ in ordine cronologica. Rubricile care insotesc textul principal contin informatii aditionale cu privire la evenimente, locuri si miscari care nu se incadreaza complet in naratiunea principala, dar sunt relevante.
Cartea este formata din sase sectiuni, fiecare avand ca obiect una dintre marile epoci ale crestinismului. Intr-o astfel de opera nu a fost posibila includerea fiecarui teolog sau a fiecarei miscari crestine din ultimii 2000 de ani, desi am incercat sa fac in asa fel incat sa fie cat se poate de cuprinzatoare. Ca o regula generala, am inclus acele personaje a caror contributie la gandirea crestina s-a remarcat prin originalitate sau influenza.
Concret, nu voi incepe cu Isus Insusi si cu Noul Testament, ci cu evenimentele imediat urmatoare. Originea crestinismului este un subiect fascinant, insa mult prea vast si complex pentru a face obiectul acestei carti. Am presupus ca cititorii sunt familiarizati deja cu Isus si cu mesajul Noului Testament despre El; cei care nu sunt, au de recuperat, dar exista multe carti disponibile care ii pot ajuta!
Cei atenti vor observa ca am tratat secolul al XX-lea separat de Epoca Moderna. Acest lucru nu inseamna ca eu cred cu tarie ca traim in era "postmoderna", ci pur si simplu ca problemele cu care s-au confruntat teologii din secolul al XX-lea, precum si raspunsurile pe care le-au dat ei sunt intr-adevar diferite de cele intalnite cu doua secole inainte.

Scrieţi Recenzie
Numele dumneavoastr─â:


Recenzia dumneavoastr─â: Not─â: HTML nu este interpretat!

Rating: R─âu            Bun

Introduceţi codul în căsuţa de mai jos:

Nu sunt imagini adiţionale pentru acest produs.