Autori
Co┼č cump─âr─âturi
0 obiecte
Recomand─âri

Memorii

Memorii
Click pentru m─ârire
Preţ: 20,00Ron
Stoc: In Stock
Model: Charles G.Finney
Rating Mediu: F─âr─â Rating

Memorii - Charles G. Finney

 


Numar pagini: 384  - Memorii

Dimensiuni produs: 148 x 210 mm  

Cat despre experienta mea, sunt gata sa spun ca fara duhul rugaciunii nu as fi putut face nimic. Daca as fi pierdut numai pentru o zi sau pentru o ora duhul darului si al implorarii, nu as mai fi putut predica cu putere si eficienta, si nici nu as mai fi putut castiga sufletele prin discutii personale. in privinta aceasta, experienta mea a fost intotdeauna aceeasi.


Trezirile trebuie sa creasca in curatie si putere, asa cum creste si cunostinta. Convertitii din timpul apostolilor erau fie evrei, cu prejudecatile si ignoranta lor, fie neamuri pagane. Arta tiparului nu fusese inca descoperita. Nimeni nu avea copii ale Vechiului Testament, Cuvantul scris al lui Dumnezeu, cu exceptia celor bogati, care isi permiteau sa cumpere manuscrise copiate. Crestinismul nu avea literatura accesibila maselor. Mijloacele de instruire nu erau la indemana. Cu atata intuneric si ignoranta, cu atatea false notiuni de credinta, cu atatea erori si pervertiri si atat de putine facilitati de sustinere a informatiei religioase, nu te puteai astepta ca trezirile religioase sa fie curate si lipsite de greseli.

Noi avem, si predicam, aceeasi Evanghelie pe care au predicat-o apostolii. Avem toate facilitatile de a ne feri de eroare in teorie si practica, si de a asigura corectitutinea religiei evanghelice. Oamenii in mijlocul carora au loc aceste treziri sunt oameni inteligenti si cultivati. Nu au doar mijloace seculare, ci si educatie religioasa indestulatoare. Aproape fiecare biserica are un pastor educat, capabil si credincios. Acesti pastori sunt in stare sa judece corectitudinea si intelepciunea unui evanghelist, de a carui lucrare doresc sa se bucure. Sunt capabili sa judece corectitudinea metodelor folosite. Dumnezeu si-a pus sigiliul asupra doctrinelor predicate si asupra mijloacelor folosite pentru inaintarea acestei lucrari marete, intr-un mod remarcabil si uimitor. Rezultatele se pot vedea in toate regiunile tarii. Cei care s-au convertit in urma acestor treziri traiesc inca, si lucreaza pentru Cristos si pentru suflete in toate statele acestei Uniuni. Este drept sa spui ca ei se numara printre cei mai inteligenti si folositori crestini de aici si din alte tari.

 

Fiindca am muncit mult in tara aceasta si in Marea Britanie, si nu s-a impotrivit nimeni metodelor mele, s-a presupus si s-a declarat ca, dupa opozitia doctorului Beecher si a domnului Nettleton, m-am schimbat si am renuntat la toate metodele de care s-au plans ei. Aceasta parere este total gresita. Am folosit intotdeauna si pretutindeni aceleasi masuri pe care le-am utilizat in primele treziri, si adeseori am adaugat alte metode noi, acolo unde le-am considerat necesare. Nu am vazut niciodata necesitatea unei reforme in privinta aceasta. Daca as lua viata de la capat, cred ca, cu experienta celor patruzeci de ani de lucrare, as folosi din nou aceleasi masuri pe care le-am folosit atunci, daca imprejurarile ar fi aceleasi.

Sa nu va inchipuiti ca ma incred in mine insumi. Nu este adevarat. Nu intelepciunea mea m-a calauzit. Am fost facut sa-mi simt ignoranta si dependenta, si condus sa privesc mereu la Dumnezeu pentru calauzire. Nu m-am indoit atunci, si nu ma indoiesc nici acum de faptul ca Dumnezeu m-a condus prin Duhul Sau ca sa actionez asa cum am facut-o.

 

Sper ca fratii vor vedea in tot ceea ce am spus sincerul meu interes pentru bunastarea lor. Le-am primit intotdeauna cu bunavointa criticile, si am crezut intotdeauna ca aveau intentii bune. Acum sunt om batran, si multe din rezultatele parerilor si metodelor mele sunt cunoscute de public. Nu mi se cuvenea oare sa vorbesc liber cu pastorii despre acest subiect? Drept raspuns la obiectiile lor, le-am citat uneori spusele unui judecator al curtii supreme de justitie.

 

Pastorii, mi-a spus el, nu dau dovada de bun-simt atunci cand se adreseaza oamenilor. Se tem sa nu se repete. Folosesc un limbaj care nu este inteles de oamenii de rand. Exemplele lor nu sunt luate din viata de zi cu zi. Scriu intr-un stil prea elevat, citesc fara sa repete, si nu sunt intelesi de oameni. Daca avocatii ar proceda la fel, s-ar ruina pe ei si procesele lor. Cand ma aflam la bara, si aveam in fata mea un juriu format din oameni respectabili, obisnuiam sa repet ideile principale dupa numarul persoanelor din juriu. Am vazut ca, daca nu faceam asa, ilustrand si repetand, si luand-o de la capat, pierdeam cauza. Obiectivul nostru este sa facem juriul sa se hotarasca inainte de iesi din sala, nu sa vorbim intr-un limbaj pe jumatate inteles de ei, sa ne lansam in niste ilustratii care le depasesc intelegerea, sa ne dovedim arta oratorica si apoi sa-i lasam sa plece. Trebuie sa obtinem un verdict. Tinta noastra este sa ne facem intelesi. Trebuie sa-i convingem; daca au indoieli in privinta legii, trebuie sa le clarificam. Pe scurt, asteptam sa dea un verdict, si insistam asupra acestui punct; astfel incat, cand vor iesi din sala, sa ne fi inteles, si sa fi fost convinsi de fapte si argumente. Daca nu ne fortam sa lamurim fiecare gand si fiecare cuvant, in fiecare punct, astfel incat sa-i convingem pe deplin, vom pierde cu siguranta procesul.

 

 

Trebuie sa le invingem prejudecatile; trebuie sa le risipim ignoranta; trebuie sa incercam sa le biruim chiar si interesele impotriva clientului nostru, daca au vreunul. Acum, spunea el, daca pastorii ar face asa ceva, efectul predicilor lor ar fi total diferit. Ei intra in camera de studiu si scriu o predica; apoi se urca la amvon si o citesc, iar cei care ii asculta nu inteleg decat o mica parte. Sunt multe cuvinte pe care enoriasii nu le cunosc, asa ca trebuie sa mearga acasa si sa caute in dictionar. Pastorii nu se adreseaza oamenilor ca sa-i convinga, si sa obtina verdictul lor in favoarea lui Cristos. Ei nu cauta asa ceva. Mai degraba par sa doreasca sa elaboreze productii literare fine, sa-si dovedeasca elocventa si sa foloseasca un limbaj cat mai ornamentat.


Scrieţi Recenzie
Numele dumneavoastr─â:


Recenzia dumneavoastr─â: Not─â: HTML nu este interpretat!

Rating: R─âu            Bun

Introduceţi codul în căsuţa de mai jos:

Nu sunt imagini adiţionale pentru acest produs.